lauantai 29. joulukuuta 2012

Yökkärit Santerille

Mikä lie kasvupyrähdys taas sankarilla ja akuuttia tarvetta pyjamalle. Terhi kävi hakemassa Triteksistä mulle kankaat jo ennen joulua, mutta tänään vasta otin väkisin ajan pyjaman ompelulle.

Tyylikäs kuva pyjamasta (miehet!)
Kaava: Ottobre 6/2009 Rudolph, koko 140 cm
Kankaat: Triteks

Joululahjaksi tehty

Aikomus oli tehä enemmänkin, mutta yksinkertaisesti en syksyllä kerennyt tekemään juuri mitään ja joulukuu meni miehen työreissun vuoksikin vähän plörinäksi. Iidan kanssa tehtiin kyllä opettajille saippuat ja joulupaketteihinkin päätyi isovanhemmille saippuat samoin kuin Iidan koristelemat kynttilät. Jäi vaan kuvat ottamatta... Saippuaa tehdään ehdottomasti toistekin, sen verta mukavaa puuhaa oli :)

Yhden ompeluksen ehdin kuitenkin tehdä. Miehen tädille (aka varamummolle) yöpaita Nanson lampatrikoosta.

Trikoo yöpaita

Kangas: Triteks, Nanson lammastrikoo
Kaava: Joka tyypin kaavakirja 2

maanantai 10. joulukuuta 2012

Joulutortut

Kaikki lähti siitä, kun töissä työkaveri kysyi, että oonko tehnyt itse luumuhillon joulutorttuihin. En ollut ikinä, joten päätinpä että pitää testata. Menin sitten kuitenkin googlettamaan sekä luumumarmelaadin että torttutaikinan ja vitsit mikä määrä niissä oli e-koodeja! Torttutaikinassakin mm. väriä ja aromeja. Eipä mitään, homma menikin sitten "tee itse joulutorttuja"-kokeiluksi.

Perjantai-iltana tein taikinan (Kotiruoka-kirjasta sekoitettu voitaikina). Taikina lepäili yön yli jääkaapissa ja lauantaina sitten leivoin Iidan kanssa tortut.






Ihan hyviä näistä tuli, mutta ehkä seuraavan kerran kokeilen rahkavoitaikinaa... :)

torstai 6. joulukuuta 2012

Cake popsit eli 7-vee synttärit osa 2

Tänään vietettiin neidin kaverisynttäreitä. Kakku ei yleensä mene kaupaksi, joten kakkua ei tällä kertaa tehty. Päädyttiin jäätelön sijaan kakkutikkareihin. Lasten suusta kuultiin useampaan otteeseen "Mitä, eikö sulla oo kakkua!?". Raukkaparka. Pari oli uskalsi noita maistaa, useimmat jätti väliin ihan täysin. Todella outoa, mä ja mies tykättiin näistä. Jäänee kuitenkin kertalaatuiseksi kokeiluksi.


Ohje: Mitä tänään syötäisiin; Kakkutikkarit

Huomioita; vaihdoin taloussuklaan levyllisen Pandan tummaa ja levylliseen Pandan maitosuklaata.


Pitkähihainen tissis

Tän tekemistä aloitin jo ennen äitiysloman loppu elokuussa. Leikkelin kankaat ja sitten se aika vain loppu. Töiden alettua en iltaisin kerennyt tehdä, viikonloppuisin tehtiin pihahommia ja niin havaitsin marraskuun lopussa tämän olevan vieläkin kesken. Lauantaina sitten surautin loppuun, kun eihän tuon kasaamiseen mitään hirveän kauaa mene.


Kaava: OE-tissis (tulee muuten vähän ylemmäs kuin aiemmat tekemäni tuon kanttina olevan foe:n ansiosta), pitkät hihat yhdistelty kaavan hihoista ja jokatyypin kaava kirjasta)
Kangas: Tähtitrikoo Myllymuksuilta

Villasukat ihan itselle


Eipä näissä mitään kummallista ole, ihan perusvillasukat, joita on tehty melkein koko syksy eli aina kun on huvittanu. Ei oo paljoo huvittanu tehdä. Todella kauniin väriset - ihan mun värit! Lanka - Kirjopirkka- saatu lahjaksi muistaakseni joku joulu Merjalta. Ei menny koko kerä, joten pikkuneiti saanee samissukat, jahka saan aikaiseksi tehdä.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Neidin 7-vee synttärit osa 1, gluteenittomat

Kuten jo edellisestä postauksessa mainitsin, tein tuulihattuja myös gluteenittomana. Täytteet samat


Taikina:
1,25 dl vettä
50 g margariinia
1,25 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 kpl kananmunia

Vesi ja voi kiehautetaan. Lisätään jauhot, jatketaan sekoittamista voimakkaasti kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytetään kunnolla, munat lisätään yksitellen hyvin sekoittaen. Pursotetaan tai nostetaan lusikalla kokkareita pellille. Paistetaan 175 asteessa n. 30 minuuttia.
(ohjeen alkuperä keliakialiiton)


 Lumihiutalekakku

Neiti itse halusi kakukseen vaaleansinisen lumihiutalekakun, kun näki sellaisen jossain tämän vuoden joululeivontalehdessä. Kun kerran neiti sinisen kakun haluaa, hän sellaisen myöskin saa.

Kakkupohja Ulla Svenskin Unelmakakut kirjasta. Päällä sokerimassaa (2 pakettia tarvittiin, jotta sai tehtyä) ja lumihiutalekoristeita ja kimalletta, joka ei näy näissä kuvissa niinkään. 

Täytteet bongasin Siiliparatiisista . Ihanaa, kun joulukuun alussa ei kellään ole vielä pipari ja luumuövereitä, niin voi niitä käyttää hyvin tarjoiluissa :)

Piparimousse:

8 kpl gluteenittomaia pipareita
1 dl vaniljarahkaa
reilu 1 dl laktoositonta kermaa
0,5 dl sokeria

Luumumousse:

1 dl vaniljarahkaa
reilu 1 dl laktoositonta kermaa
0,5 dl sokeria
1 pilttipurkki luumusosetta

Käytännössä vatkasin ensin 4 dl kermaa ja otin vajaa puolet sivuun sokerimassan alle levitettäväksi. Sen jälkeen sekoitin joukkoon purkillisen rahkaa ja sokerit ja jaoin puoliksi maustamista varten. Itse pidin ainakin näistä täytteistä todella paljon.
 

Mies väkersi vielä kakun päälle jonkun lumiolion -lumikuningatar kenties?

Neidin 7-vee juhlat osa 1

Nyt tulee taas monta postausta eilisestä päivästä. Yhdellä neidin kummeista on keliakia, joten osa leivonnaisista oli gluteenittomia. Tälläkin kertaa postaan ne erikseen, ettei mene sekaisin tavallisten kanssa.



Taateli-kauramurokeksit

alkuperäinen ohje Myllyn Parhaat vihkosesta, jossa oli sekoitettu pussillinen hienonnettua taatelia valmiiseen kauramurotaikinaan. Valmista taikinaa ei kaupassa ollut, joten tein itse (kun löysin ohjeen helposti Kotilieden sivuilta )

taikina:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 pss pehmeitä taateleita. 

Vatkataan margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoitetaan muna joukkoon, seuraavaksi jauhot ja lopuksi hienonnetut taatelit.
Paistetaan 200 asteessa, kunnes on sopivan näköisiä.

Piparipullasydämet
(tämäkin ohje Myllyn Parhaan vihkosesta  ja yksinkertaisuudessaa nämä sisälsivät valmista pullataikinaa, päällä valmiista piparitaikinasta tehdyt sydämet ja kirsikan palasen ja raesokeria)

 

Piparitaikinaa jäi edellisestä, joten tein kissapipareita. Rusetit kuulemma on väärän korvan päällä, mut ehkä tää on sitte wannabe Hello Kitty :)

 Ekaa kertaa ikinä, päätin tehdä suolaiseksi tuulihattuja. Ekan satsin tein gluteenittomana ja niistä sain mielestäni tosi nättejä, mutta tavalliset ei meinannu sitten onnistua millään. Ekan päivän tekeleet napsittiin pois, toisella kertaa sentään jo onnistui. ohje on ihan perus Kotiruoka-kirjasta, vastaavanlaisia näyttää netti olevan pullollaan (vähän vain aineiden suhteet vaihtelevat).

Tein kahta täytettä;

sinihomejuustotäyte:
Aurajuustoa
maustamatonta tuorejuustoa
kermaviiliä (muutama ruokalusikallinen, jotta notkistuu)
ananasmurskaa

kylmäsavukalatäyte:
kylmäsavukalaa
yrtti tuorejuustoa
kermaviiliä
tilliä

Lopuksi vielä pöytäliinakuva:
Tekaisin juhliin peruspöytäliinan Finlaysonin muumikankaasta, jonka olin ostanut joskus viime talvena alesta vailla tarkoitusta. Tähän sopi täydellisesti :)