sunnuntai 19. syyskuuta 2010

syksyn leipomuksia


Useasti olen eri blogeissa kuolaillut Banoffeeta, mutta ikinä aiemmin en ole saanut sitä toteutettua syystä tai toisesta. Tänä vuonna jo periinteeksi muodostuneet lasten yhteisnimppareiden viettäminen ei oikein onnistunut, kun Santeri oli viikon ruskareissulla. Pekka ja Siiri tuli meille perjantai-iltana ja isotäti Kaija tuli hakemaan samaan aikaan Santerin, ni vietettiin sitten pienimuotoisesti nimpparit samalla.



Banoffee (ohje Ullan Unelma-blogista)


Pohja:

300 g suklaa Digestive-keksejä

100 g voita



Täyte:

397 g kondensoitua maitoa

2 banaania

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

kaakaojauhetta


1. Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin.

2. Pingota 18 cm:n irtopohjavuoan pohjlle leivinpaperi ja taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille, nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen kondensoidusta maidosta.

3. Irrota etiketit purkista ja laita se vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle noin 3 tunniksi. Tänä aikana se tiivistyy ja muuttuu toffeeksi.

4. Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin tai pakkaseen että seos jäähtyy.

5. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.

6. Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle.

7. Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta tortun päälle ja herkuttele!


Mä käytin HerkkuDuosta löytynyttä valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, joten pääsi vähän helpommalla. Halvemmalla kondensoitua maitoa varmaan löytyisi jostain etnisestä kaupasta, tuon purkin hinta taisi olla n. 2,5 euroa. Ohjeen määrillä käyttämääni Tupperwaren vuokaan tuli jälleen kerran matala kakku, mutta todella hyvää oli kaikkien mielestä, eikä perheen laktoosivammaisetkaan kärsineet pahasti.



Piirakkapizza (Ullan Elämä makeaksi -blogista)


pohja:



  • n. 175  g voita sulatettuna

  • 2 dl lämmintä maitoa

  • 1 pss kuivahiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 5 dl vehnäjauhoja


täyte:



  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 1 iso sipuli

  • 500 g tomaattimurskaa

  • 1 pieni yksikyntinen valkosipuli

  • 3 tl oreganoa

  • 2 tl pippuriseosta

  • 1 tl suolaa


päälle:



  • 170 g aurajuustoa

  • 1 tlk ananasta

  • 250 g mozzarella-juustoraastetta



  1. Sulata voi ja lämmitä maito lämpimäksi. Sekoita kuivahiiva ja suola vehnäjauhoihin. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja lämpimä maito. Vaivaa taikina ja anna levätä sen noin 30 minuuttia peitettynä.

  2. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

  3. Ruskista jauheliha, lisää pilkottu sipuli, valkosipuli, tomaattimurska ja mausteet.

  4. Levitä täyte pohjan päälle. Ripota pinnalle aurajuustoa, pilkotut ananaspalat ja lopuksi juustoraaste.

  5. Paista kiertoilmauunissa +250 asteessa uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. Normaali uunissa pidennä paistoaikaa noin 10 minuutilla.



Iitu vei näitiä nimipäivänään päiväkotiin. Nämä oli hyviä niin lasten kuin aikuistenkin mielestä.


Prinsessa Mokkapalat (ohje Siiliparatiisi -blogista)


3 kananmunaa


3dl sokeria


1½dl maitoa/mehua


4½dl vehnäjauhoja


3tl leivinjauhetta


3tl vaniljasokeria


1½rkl kaakaojauhetta


225gr sulatettua margariinia


Kuorrutus:


300gr mansikka tomusokeria


6rkl sulaa margariinia


5rkl mansikkamehua


3tl vaniljasokeria


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 250 asteessa noin 10-15min. Anna jäähtyä. Tee kuorrutus; sekoita kaikki ainekset sekaisin ja levitä jäähtyneen taikinalevyn päälle. Leikkaa annospaloiksi, ite otettiin piparkakkumuotilla kukkasen mallisia palasia.



Omenaisia leivonnaisia ollaan tehty jonkin verran viime aikoina. Yhdestä ihanasta jäi kuva ottamatta ihan täysin, hävisi koko piirakka niin nopeasti. Tässä kuitenkin linkki ohjeeseen, suosittelen!


Kuvassa olevaa omenapiirakkaa olen leiponut viikonlopun aikana peräti kaksi. Toinen syötiin itse, toinen vietiin ystävillemme kera vaniljakastikkeen samalla kun veimme heille muutaman muuttolaatikollisen tavaraa säilytykseen vuodeksi.


Omenapiirakka (ohje Kotikokki.netistä)


200g margariinia


1,5 dl sokeria


3 dl jauhoja


1 muna


0,75 dl maitoa


1 tl leivinjauhetta


1 tl vaniljasokeria


3-4 omenaa


kanelia ja sokeria päälle



  1. Sulata rasva tai käytä pullomargariinia.



  2. Sekoita kulhossa sokerin kanssa.



  3. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.



  4. Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.



  5. Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat. Itse käytän mitä tahansa omenalajia, jota kotona sattuu olemaan. Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria. Tällä taikinalla on tehty onnistuneita piirakoita kaikista hedelmistä, joten kokeilla voi.



  6. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina.



  7. Paista 200 asteessa n. 30 min.



  8. Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.





 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti