perjantai 27. heinäkuuta 2012

Paholaisen hilloa ja ketsuppia

Merja soitti viikonloppuna, josko meillä olisi käyttöä tomaateille, kun veljensä tilapuodissa oli ylitarjontaa. Tiistaina sitten hain 3 kiloa tomaatteja, joista parille kilolle olikin heti käyttöä:

800 g tomaatteja meni Paholaisen hilloon:

 ohje Dansukker

Ainekset

800 g tomaatteja tai
800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4–6 punaista chiliä
6–8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada ne liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.

Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Kilosta tomaatteja (ja paprikasta) syntyi ketsuppia HS:n ohjeen mukaan


  • 1 kg kypsiä tomaatteja
  • 1 iso sipuli
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen paprika
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl viinietikkaa
  • 2 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1/4 tl kanelia
  • ripaus kardemummaa, neilikkaa, cayennenpippuria, mustapippuria, valkopippuria
 
1. Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Lohko tomaatit ja poista niistä kanta. Kuori sipuli ja valkosipulin kynsi. Hienonna sipulit. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi.
2. Mittaa kattilaan viinietikka, sokeri ja siirappi. Kuumenna.
3. Lisää joukkoon paloitellut kasvikset ja mausteet. Kiehuta seosta runsaan tunnin ajan, eli kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet ja seos on hieman kiinteytynyt. Soseuta huolellisesti sauvasekoittimella, tehosekoittimella tai sosemyllyllä. Jos seos ehtii soseuttamisen aikana jäähtyä, kuumenna se vielä kattilassa. Tölkitä kuumana, säilytä tölkit viileässä. Huolellisesti valmistettu ketsuppi säilyy viileässä useita kuukausia. 

Molemmat maistui todella hyvälle, nyt odotellaan sopivaa hetkeä, jolloin raaskii näitä käyttää ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti