sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Santeri 9 v, osa 1

Tänään juhlittiin esikoisen 9 vuotissynttäreitä. Herra majaili kuluneen viikon mummulassa, joten viikolla sitten soittelin hälle ja kyselin mitä toivoo juhlissa tarjottavan: kettukarkkeja, muumikeksejä, kaurakeksejä, sitte niitä keksejä joissa on karkkeja, pullapitkoa, ja jäätelökakkua. Tarkkaan siis tiesi, mitä haluaa. En vaan olis kauheesti kerenny mitään leipoilemaan, joten oikastiin osittain valmiilla.


M&M-Cookiet
n. 12 kpl (isoja!)

100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl vanilliinisokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
75 g M&M-suklaamakeisia

Vatkaa voi, fariinisokeri ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kananmuna ja vanilliinisokeri, ja vatkaa seos kuohkeaksi. Sekoita vehnäjauhoihin suola ja ruokasooda. Kaada seos voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten suklaamakeiset. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella, jotta makeiset eivät mene rikki.

Pyöritä taikinasta pallosia ja litistä pallot pellille leivinpaperin päälle.(Ite kyllä nostelin lusikalla nokareita) Lisää taikinalevyjen päälle vielä yksittäisiä suklaarakeita, jotka uppoutuvat paiston aikana keksien pinnalle. Jätä pellillä keksien välille tarpeeksi tilaa, sillä taikina leviää melko reilusti uunissa.

Paista keksejä 175°C:ssa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat hiukan ruskistuneet reunoiltaan, mutta ovat vielä keskeltä pehmeitä. Anna keksien jäähtyä rauhassa ennen kuin siirrät niitä. Tarjoile keksit jäähtyneinä.

Ohjeen bongasin Maakarileipurin blogista


Puffet-jäätelökakku (ohje Kinuskikissa)

Cookie dough:
100 g voita
1 ½ dl ruokosokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl kermaa
¾ dl tummaa suklaarouhetta
Pohja:
65 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
1 iso tai 2 pientä munaa
½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
4 rkl kevytkermaa
ruokaöljyä voiteluun
Vaniljajäätelö:
3 munaa
3 dl vispikermaa
¾ dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
(2 dl tummaa suklaarouhetta)


Aloita cookie-taikinasta, sillä saat muotoiltua siitä helpommin kiinteitä palloja, kun taikina on jähmettynyt jääkaapissa. Vatkaa voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Nosta jääkaappiin.

Valmista pohjat. Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää muna(t). Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle.

Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään.  Mulla kyllä itellä valu sieltä reunan alta niin paljon taikinaa, jotta tein kyllä kaksin kertaisen satsin. Toisesta sitte tulikin paksumpi kuin toisesta...

Paista 200 °C 8-10 minuuttia. Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien jäähtyä sillä välin, kun valmistat jäätelömassan.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kolmanteen kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset tässä järjestyksessä; näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota lopuksi vispikerma.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisältä veitsellä vaniljansiemenet. Lisää ne kermavaahtoon. Sekoita kermavaahtoon myös glukoosisiirappi.
Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahdon joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.

Kaiverra lusikalla cookie dough -massasta sopivia paloja ja muotoile niitä tarvittaessa käsin kiinteiksi palluroiksi. Lisää jäätelömassan joukkoon. Mä kyllä oioin ja kippasin ne taikinamuruset suoraan muotoilematta sinne massan joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet. Nosta toinen pohjalevyistä vuoan pohjalle. Kaada päälle cookie dough -jäätelömassa. Kun kaavit taikinaa vuokaan, huolehdi samalla, että sattumat leviävät mahdollisimman tasaisesti. Nosta kanneksi toinen pohja. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Tarjoile n. puolen tunnin sisään siitä, kun olet ottanut lämpeämään.





Kauralastut (ohje Marttojen-sivuilta)

50 g margariinia tai voita
3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl kevytkermaa tai maitoa
1 muna
1. Sulata margariini.
2. Sekoita kaurahiutaleet margariiniin.
3. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauho, leivinjauhe ja sokeri.
4. Sekoita lopuksi kevytkerma ja muna taikinaan.
5. Nostele kahdella teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Ne leivävät uunissa, joten jätä tilaa nokareiden välille.
6. Paista  175 asteessa 8-10 minuuttia.
7. Anna kypsien lastujen jäähtyä hieman ennen irrottamista pelliltä. Jos haluat kaarevia lastuja jäähdytä lastut kaulimen tai puhtaan pullon päällä.

3 kommenttia:

  1. Heh, onneks ei tee yhtään mieli herkkuja! :DD

    Tarvii varmaan kokeilla tota puffet-kakkua :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jäin haaveileen noista M&M- keksesitä.. pitää kyllä iteki tehdä niitä! :D

      Poista