Tänään juhlittiin esikoisen 9 vuotissynttäreitä. Herra majaili kuluneen viikon mummulassa, joten viikolla sitten soittelin hälle ja kyselin mitä toivoo juhlissa tarjottavan: kettukarkkeja, muumikeksejä, kaurakeksejä, sitte niitä keksejä joissa on karkkeja, pullapitkoa, ja jäätelökakkua. Tarkkaan siis tiesi, mitä haluaa. En vaan olis kauheesti kerenny mitään leipoilemaan, joten oikastiin osittain valmiilla.
M&M-Cookiet
n. 12 kpl (isoja!)
100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl vanilliinisokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
75 g M&M-suklaamakeisia
Vatkaa voi, fariinisokeri ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kananmuna
ja vanilliinisokeri, ja vatkaa seos kuohkeaksi. Sekoita vehnäjauhoihin
suola ja ruokasooda. Kaada seos voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää
sitten suklaamakeiset. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella, jotta makeiset
eivät mene rikki.
Pyöritä taikinasta pallosia ja litistä pallot pellille leivinpaperin
päälle.(Ite kyllä nostelin lusikalla nokareita) Lisää taikinalevyjen päälle vielä yksittäisiä suklaarakeita,
jotka uppoutuvat paiston aikana keksien pinnalle. Jätä pellillä keksien
välille tarpeeksi tilaa, sillä taikina leviää melko reilusti uunissa.
Paista keksejä 175°C:ssa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat hiukan
ruskistuneet reunoiltaan, mutta ovat vielä keskeltä pehmeitä. Anna
keksien jäähtyä rauhassa ennen kuin siirrät niitä. Tarjoile keksit
jäähtyneinä.
Ohjeen bongasin Maakarileipurin blogista.
Puffet-jäätelökakku (ohje Kinuskikissa)
Cookie dough:
100 g voita
1 ½ dl ruokosokeria
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ rkl kermaa
¾ dl tummaa suklaarouhetta
Pohja:
65 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
1 iso tai 2 pientä munaa
½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
4 rkl kevytkermaa
ruokaöljyä voiteluun
Vaniljajäätelö:
3 munaa
3 dl vispikermaa
¾ dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
(2 dl tummaa suklaarouhetta)
Aloita cookie-taikinasta, sillä saat muotoiltua siitä helpommin
kiinteitä palloja, kun taikina on jähmettynyt jääkaapissa. Vatkaa voi ja
ruokosokeri sekaisin. Lisää vatkaimella sekoittaen loput aineet. Nosta
jääkaappiin.
Valmista pohjat. Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää muna(t).
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman
kanssa.
Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle.
Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään. Mulla kyllä itellä valu sieltä reunan alta niin paljon taikinaa, jotta tein kyllä kaksin kertaisen satsin. Toisesta sitte tulikin paksumpi kuin toisesta...
Paista 200 °C 8-10 minuuttia. Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa
vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi
ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien
jäähtyä sillä välin, kun valmistat jäätelömassan.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kolmanteen
kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset tässä järjestyksessä; näin
sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten
joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota lopuksi
vispikerma.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisältä veitsellä
vaniljansiemenet. Lisää ne kermavaahtoon. Sekoita kermavaahtoon myös
glukoosisiirappi.
Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahdon joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.
Kaiverra lusikalla cookie dough -massasta sopivia paloja ja muotoile
niitä tarvittaessa käsin kiinteiksi palluroiksi. Lisää jäätelömassan
joukkoon. Mä kyllä oioin ja kippasin ne taikinamuruset suoraan muotoilematta sinne massan joukkoon.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen
suojaksi leivinpaperisuikaleet. Nosta toinen pohjalevyistä vuoan
pohjalle. Kaada päälle cookie dough -jäätelömassa. Kun kaavit taikinaa
vuokaan, huolehdi samalla, että sattumat leviävät mahdollisimman
tasaisesti. Nosta kanneksi toinen pohja. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Tarjoile n. puolen tunnin sisään siitä, kun olet ottanut lämpeämään.
Kauralastut (ohje Marttojen-sivuilta)
50 g margariinia tai voita
3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl kevytkermaa tai maitoa
1 muna
1. Sulata margariini.
2. Sekoita kaurahiutaleet margariiniin.
3. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauho, leivinjauhe ja sokeri.
4. Sekoita lopuksi kevytkerma ja muna taikinaan.
5. Nostele kahdella teelusikalla pieniä nokareita leivinpaperille. Ne leivävät uunissa, joten jätä tilaa nokareiden välille.
6. Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia.
7.
Anna kypsien lastujen jäähtyä hieman ennen irrottamista pelliltä. Jos
haluat kaarevia lastuja jäähdytä lastut kaulimen tai puhtaan pullon
päällä.
Heh, onneks ei tee yhtään mieli herkkuja! :DD
VastaaPoistaTarvii varmaan kokeilla tota puffet-kakkua :P
jäin haaveileen noista M&M- keksesitä.. pitää kyllä iteki tehdä niitä! :D
PoistaNe on niin hyviä :P
Poista