maanantai 7. joulukuuta 2009

Iidan synttärit


Pieni tyttöseni täyttää ylihuomenna jo 4-vuotta! Synttäreitä juhlittiin lauantaina läheisten kanssa. Huomenna on vielä edessä kaverisynttärit.


Lauantain tarjoilut vaativat tänä vuonna suurempaa suunnittelua, kun piti laktoosittoman lisäksi huomioida gluteeniton ja maidoton ruokavalio. Maidottoman kakun kohdalla nostin kädet pystyyn ja totesin, etten yritä. Onneksi muuta tarjoilua oli niin paljon, että toivottavasti tämä ei haitannut häntä, joka jäi ilman kakkua. Seuraavassa kuvia tarjoiluista:



Gluteeniton, maidoton kinkku-metvurstiananaspiirakka


Pohjan ohje saatu R:ltä. Siihen tuli gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi perunahiutaleita, vettä, suolaa ja margariinia. Määriä en muista, mutta hyvä ohje oli, eikä maistunut mitenkään poikkeukselliselta. Täytteessä kinkku ja metvurstisuikaleita, ananaspaloja sekä kaurakermaa ja kananmunaa.



Gluteeniton, maidoton suklaapiirakka


Ohje taisi olla Semperin vihkosesta, jossa oli gluteenittomia ohjeita. Periaatteessa normiohje, josta normaalit jauhot vaihdettu gluteenittomaan ja maidon tilalla käytetty appelsiinimehua. Yllätyin miten vähän appelsiini valmiissa piirakassa maistui. Päällinen jäi liian pehmeäksi ja takertui veitseen paloja leikattaessa.



Taatelipikkuleivät


Taatelipikkuleivissä valmista kauramurotaikinaa, johon sekoitettu pehmeistä taateleista tehtyä silppua. Ohje Myllyn Parhaan joululeivonta vihkosesta.


Piparit


Normi piparit nyt ei taida sen kummallisempaa esittelyä tarvita. Taikinan ohje Myllyn Parhaan vihkosesta. Ihan ok, vaikkakin siirryin takaisin perinteisesti käyttämääni taikinaan. Koristelut tein Iidan kanssa. Ihana piparkakkupoika-muotti löytyi Ullan Unelmasta. Neiti tykkää kovin piparkakkupoika-sadusta, joten sopi oikein hyvin hänelle.



Luumutortut


En ehkä osaa nimittää näitä joulutortuiksi, kun ei ole perinteisen näköisiä. Ihan valmistorttutaikinasta otettiin neidin kanssa muotilla sydämiä ja tähtiä, voideltiin munalla ja päälle nokare luumuhilloa.



Kaneli-kardemumma tryffelit


Suklaata, suklaata, ja kermaa. Voiko siitä saada pahaa? Ohje "ihanat karamellit"-kirjasta. Maitosuklaan tilalla käytetty Pandan tummaata suklaata (joka on maidotonta). Tein kaksi satsia. Toiseen käytin normaalia laktoositonta kermaa, toiseen käytin soijakermaa. Molemmat oli ihan hyviä. Ja hyvin suklaisia.



gluteeniton,laktoositon Helinä-keiju kakku


Ulla Svenskin Unelmakakut -kirjasta löytyi gluteenittoman kakkupohjan ohje. Täytteenä omena-vaniljahilloa, ananasmurskaa sekä vaniljavaahto-tuorejuusto -seosta. Tuorejuusto-vaniljavaahtoseosta on myöskin kakun päällä.


Jos jostain joku kaipailee tarkempaa ohjetta, niin kommentoimalla voi pyytää.


Loppuun vielä kuva päivänsankarista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti